Laatste nieuws van de Vereniging Historie Schinnen

 

HISTORIEK 2016

Het jaarboek Historiek 2016 is verschenen.

In de 28ste uitgave van het jaarboek HISTORIEK hebben we  wederom een keur aan verschillende historische wetenswaardigheden en feiten voor u verzameld. Het verhaal over Het soldatenzakboekje uit 1903 van B.F. Niesten uit Schinnen. Vervolgens een vrolijk en ontdeugend verhaal dat zich nog niet zo lang geleden afspeelden in Schinnen en zich nog veel mensen herinneren de drekskar van Wiel Otermans  en zijn paard Max. Een verhaal uit Oirsbeek over de familie Arets en aanverwante weldoeners van de parochiekerk te Oirsbeek. In het artikel "De vereniging voor eer en deugd" constateert de schrijfster hoe de maatschappij verloederd. Over fatsoensnormen en waarden ook in die tijd. Een indrukwekkend verhaal  over het mysterie van de onderaardse gangen rond kasteel Amstenrade. Een verhaal over het geldverkeer door de eeuwen heen dus ook in de tijd van de bokkerijders. De eerste munten werden al in de zevende eeuw voor christus geslagen. Het roomse leven in de vorige eeuw. Een gouden bruiloft en neomist uit Sweikhuizen.  Een verhaal over de zank en pater Meels.  En tenslotte oude krantenknipsels over o.a. de  adel in Amstenrade, inbraak, de tram en ongelukken en blinde Sjang enz.

Voor de geintersseerde in de geschiedenis en het verleden van Amstenrade, Doenrade, Oirsbeek, Schinnen, Windraak, Hommert, Thull, Puth, Sweikhuizen, Nagelbeek, Hegge, Daneken en Wolfhagen mag dit boek niet in de boekenkast ontbreken. Het jaarboek kost in de losse verkoop  € 12,50 en abonnees betalen € 10,00 en is iedere  dinsdagavond vanaf 20.00 u. – 22.00 u. te koop in ons verenigingslokaal, Burg Pijlsstraat 1A te Schinnen. Verder is het boek te koop bij drukkerij/uitgeverij van Breugeloffset, Provincialeweg Zuid 22 te Oirsbeek.

Wilt u verzekerd zijn dat u ieder jaar HISTORIEK ontvangt, neem dan een abonnement. Stuur een e-mail met uw naam en adresgegevens naar  wil.knarren@historie-schinnen.nl en u krijgt het jaarboek automatisch thuis bezorgd.

Bent u op zoek naar een kerstcadeau of relatie geschenk de vereniging heeft nog oudere jaargangen op voorraad. Bij de aankoop van 5 of meer jaarboeken m.u.v. 2013, 2014, 2015, 2016 krijgt u de oudere jaargangen voor de actieprijs van €  5,00 p/st. U kunt natuurlijk ook Historiek 2016 als cadeau doen.

In herdruk is ook verkrijgbaar "De bokkerijders met de doode hand",  een boek opgesteld uit de originele processtukken van de "Schinnense Bokkerijders" van burgemeester Henri Pijls. Geïllustreerd met tekeningen van Henri Ritzen. Voor  € 10,00 verkrijgbaar bij Bakkerij Extra en onze overige verkoopadressen.

 

KRONIEK

In de "Kroniek" wordt een chronologisch fotoverslag van gebeurtenissen uit de gemeente in het desbetreffende jaar weergegeven. Vanaf de jaargang 2005 verzorgt de vereniging onder eindverantwoordelijkheid van de gemeente deze uitgave. Tevens hebben we zolang de voor- raad strekt nog exemplaren van de jaargangen 2001 t/m 2005. De Kroniek 2006 kost € 2,00 en de jaargangen 2001 t/m 2005 € 1,50  per exemplaar. 

 

Boekenoverzicht

Titel   Prijs p/st    
    euro's    
         
Jaarboek 1988 t/m 1999   9.00 1995 en 1996 uitverkocht  
Jaarboek 1990 "De kleine monumenten"   9.00    
Jaarboek 2000 "Historiek In Beeld"   11.50 uitverkocht  
Historiek 2001  t/m 2010   12.00    
Historiek 2011 en 2012   13.00    
Historiek 2013  t/m 2016   12.50    
Fotoboek Schinnen 1993, "Schinnen, dorp in 't Geleendal"     uitverkocht  
Fotoboek Puth 1995, "Puth van botkoel tot hondsjkirk"   11.50 uitverkocht  
Fotoboek Doenrade, "Doonder, dorp op 't Rooth"   11.50 uitverkocht

 

4 x 11 joar c.v. De Schinóster   9.00    
De Bokkenrijders met De Doode Hand   10.00    
Bijdrage tot de geschiedenis van de Voormalige        
heerlijkheid Schinnen     uitverkocht  

 

Archief gemeente Schinnen

 

De archiefbescheiden van voor 1982 van Amstenrade, Oirsbeek en Schinnen zijn overgebracht naar het Archief De Domijnen voorheen Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen te Sittard. De archiefbewaarplaats in het gemeentehuis in Schinnen voldoet niet meer aan de eisen, bovendien is er geen studiezaal waar geinteresseerden onder toezicht onderzoek kunnen doen. Onderzoekers kunnen voortaan naar Archief De Domijnen voorheen het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen. Het is met zijn vele andere archieven (ook Beek en Stein) een streekarchief voor de westelijke mijnstreek. Archief De Domijnen Kapittelstraat 6, 6131 ER  Sittard. Tel.: 046-7600250.  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 u. E-mail info.ehc@sittard-geleen.eu

 

 

Heeft u oude foto's, bidprenten, dia's, films, akten, tijdschriften?

Gooi ze niet zo maar weg, maar neem even contact met ons op!

 

Vaak komen mensen bij het opruimen van een huis, een kamer en noem maar op spullen tegen waar men niet zo van weet wat er mee moet worden gedaan. Ze verdwijnen dan vaak in het oud papier of kliko. Vaak treft u dingen aan die voor het nageslacht van belang kunnen zijn.

Wij denken daarbij aan foto's, bidprentjes, dia's, tijdschriften over de mijnen, katholieke illustraties, boeken over streekgeschiedenis of dialect akten en noem maar op.

 

Gooi niets weg, maar geef deze spullen bij ons als heemkundevereniging af. Zijn ze dubbel dan kunnen wij vaak nog andere verenigingen of onderzoeken blij mee maken.

Vernietigen kan altijd nog.

Alvast bedankt!

 

 

 

Met betrekking tot inlichtingen over de vereniging bij:

wil.knarren@historie-schinnen.nl

 

Met betrekking tot publicaties en aanvullingen op de homepage:

 webmaster@historie-schinnen.nl