Doenrade


De kern van Doenrade is ontstaan langs de oude verbindings- en handelsweg vanuit Duitsland via het plateau richting Maastricht. De oudst bekende naam van Doenrade luidt overigens Dudenrode, een naam die voorkomt in een akte uit 1170. Waarschijnlijk was er echter al langer bewoning in het gebied. Er zijn scherven gevonden die volgens archeologen wijzen op een begraafplaats uit de Frankische tijd. Beeldbepalend voor de Kerkstraat in Doenrade is de gesloten lintbebouwing met het bijbehorend ritme van poortbogen van huizen en boerderijen.



maak groter

maak groter
Grafmonument van Warmelink
maak groter
Dit in 1794 gebouwde huis is gelegen aan de Bekweg (Mesweg) en is gebouwd door Leonardus Celissen en Petronella Limpens. Later woonden hier de familie Hallamans afkomstig uit Hillensberg en de familie Penners. Op de foto Michel Penners, Hub Aretz, Pierre Dols en Cornelis Penners. Mesweg, betekende eigenlig misweg en was de weg (pad) dat men volgde om naar Hillensberg naar de mis te gaan. Pas in 1860 kreeg men ik Doenrade een eigen kerk.
maak groter
De boerderij van de familie Dols-Dohmen aan de Bekweg. Rechts van de poort bevond zich de manege alwaar een paard aan de manegebalk werd bespannen en rond moest lopen om zo via een tandwielkast het mechanisme van een dorsmachine of hakselmachine in werking te stellen. Voordat deze dorstmachines een eigen aandrijving kregen werd na het paard ook nog de tractor gebruikt als aandrijving. Vroeger werd de Bekweg ook Mesweg genoemd en wel omdat dit de weg was waarlangs de bewoners van Doenrade naar de mis in Hillesberg liepen. Voordat Doenrade een eigen kerk kreeg behoorden zij van 1616 tot 1824 tot de parochie Hillesberg  daarna bij Oirsbeek. Vanaf 1870 was men een zelfstandige parochie met een schuur als noodkerk.
maak groter

maak groter
vorige pagina Ga naar pagina: 1 2 3 4 5 volgende pagina
webmaster.