Schinnen


Het kerkdorp Schinnen bestaat van oudsher uit een kern en enkele buurtschappen, afwisselend gescheiden door een groengebied en enkele bosgebieden. De kern Schinnen is in de loop der tijden gemoderniseerd en aangepast aan de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van de dorpsvernieuwing. Zoals iedere stads- en dorpskern, heeft ook Schinnen de tol moeten betalen voor deze noodzakelijke vernieuwingen. Diverse karakteristieke bebouwingen, typisch voor de vroegere dorpskern, gingen voorgoed verloren. De fotoreportage geeft de toestand weer zoals deze in Schinnen en haar buurtschappen was voor de verstedelijking.

Koffiepauze tijdens het &quotdampen" in Tull in 1910 bij de Fam. Pijls. De dorstmachine werd aangedreven door een liggende stoommachine.
maak groter
De voormalige manifacturenzaak de Bij voor 1900, gelegen aan de Dorpstraat. Vroeger huis van Janssen-Boumans. In de deur staan de twee personeelsleden Jos Crousen en Mej Hermans
maak groter
Het markterrein voor 1940. Op de foto staan links burgemeester Kruijen, gemeentearchitect G. Pijlks en aannemer Janssen uit Horst.
maak groter
De zeer oude Thullermolen, waar de muldersfamilie Houben woonde. Het gebouw met weg en vele beukebomen moesten verdwijnen voor slikvijvers van de Staatsmijnen. Foto uit 1920.
maak groter
Foto uit 1948.
De Niewe klokken.
Ook Schinnen werd in de oorlogsjaren door de Duitsers beroofd van zijn kerkklokkek. Na de bevrijding werd een aktie op poten gezet om geld voor nieuwe exemplaren in te zamelen. Het verhaal wil nu, dat de twee inzamelaars die de heer Canisius op hun lijst hadden staan, van deze &quotNonk Sjang" de vraag gesteld kregen: &quotEn jonge, wat kosten die dinger?" Op het voorzichtige antwoord, dat gehoopt werd op f. 15.000,-- in te zamelen, zei Sjang Canisius; &quotJonge, goat heivesj, ich zurg doaveur!"
Hoe dan ook: Sjang en zijn zuster Fiena Canisius schonken die kerkklokken, waarvan een de naam Jean en ŽŽn de naam Josephina kreeg. De klokken waren 1235, 735 en 515 kg zwaar.
Sjang, die overigens ook kerkmeester was, en fiena schonken bovendien nog eens drie klokken voor een carillon met een z.g. Westminsterslag. Deze klokken wogen respectievelijk 220, 155 en 11 kg. De totale kosten bedroegen f. 16.000,- .
Op de foto staat de schenker naast zijn klokken, even voordat die in de toren zouden worden aangebracht.
maak groter
De omgeving van het station rond 1900 met de woningen van Canisius, Schoonbrood en Notten.
maak groter
vorige pagina Ga naar pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 volgende pagina
webmaster.